ΝΕΑ

24/3/12

Βάπτιση: Οι υποχρεώσεις των νονών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιλογή των βαπτιστικών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην τελετή. Η αγορά των ρούχων, της λαμπάδας και του σταυρού είναι υποχρέωση των νονών, όπως και τα υπόλοιπα απαραίτητα της βάπτισης: τα λαδόπανα, οι πετσέτες, το σαπούνι και το μπουκάλι για το λάδι, τα κεριά, τα μαρτυρικά, οι κάλτσες, τα παπούτσια και βέβαια το βαπτιστικό κουτί.
Το βαπτιστικό κουτί έχει το ρόλο του “μεταφορέα” όλων των αναγκαίων ρούχων και αξεσουάρ. Εκεί μέσα θα τακτοποιηθούν όλα όμορφα, ώστε να μεταφερθούν με άνεση στην εκκλησία. Τα κουτιά αυτά είναι πολύ περιποιημένα, κατασκευασμένα από διάφορα υλικά (σκληρό χαρτόνι, ξύλο, ψάθα, πλεξιγκλάς, κ.ά.), έχουν διάφορα σχήματα και ποικίλα σχέδια (π.χ. μπαουλάκι, αποθηκευτικό κουτί, παιχνίδι, αυτοκινητάκι ή και βαλίτσα) και είναι διακοσμημένα έτσι ώστε να ταιριάζουν με τα βαπτιστικά. Συνήθως στο κατάστημα που οι νονοί θα αγοράσουν τα ρούχα, θα βρουν και τα αξεσουάρ, αλλά και το κουτί.
Αν η νονά ή ο νονός είναι πραγματικά κολλητή /ός φίλη /ος ή στενός συγγενής σας και η σχέση σας είναι ήδη οικεία, μπορείτε να κάνετε τις αγορές μαζί και να μπορέσετε να επέμβετε διακριτικά στο θέμα του κόστους, βάζοντας κάποιο φρένο στην παρόρμηση που έχουν οι περισσότεροι νονοί να αγοράζουν ό,τι πιο ακριβό για την ημέρα της βάπτισης. Αν η σχέση σας δεν είναι τόσο στενή, αφήστε κάθε πρωτοβουλία για τις αγορές στους νονούς. Και στις δυο περιπτώσεις, επειδή εκείνοι θα πληρώσουν και τα έξοδα της εκκλησίας, θα πρέπει να τους ενημερώσετε έγκαιρα για το απαιτούμενο ποσό, το οποίο όπως είδαμε και προηγουμένως διαφέρει σημαντικά από εκκλησία σε εκκλησία.
Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των βαπτιστικών σετ ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα, το σχέδιο και τη φίρμα, αλλά και από το εάν συνοδεύονται από έξτρα αξεσουάρ (πανωφόρι, τσαντάκι, ζακέτα, κ.ά.). Η βόλτα στα καταστήματα θα σας εκπλήξει με την ατέλειωτη ποικιλία, τις ευφάνταστες προτάσεις και τα χαριτωμένα ρουχαλάκια σε ρομαντικά, αλλά και μοντέρνα σχέδια.
Η επιλογή των βαπτιστικών είναι η χαρά της νονάς! Αέρινα ή κλασικά, λιτά ή πιο στολισμένα, μικροσκοπικά, αλλά εντυπωσιακά, λευκά ή πολύχρωμα, γαλάζια ή ροζ, η τεράστια ποικιλία θα σας... μπερδέψει. Αν είστε νονά, αφιερώστε αρκετές μέρες για να κάνετε έρευνα αγοράς και να δείτε προτάσεις από πολλές εταιρείες.
Ζητήστε από τους γονείς κάποιες πληροφορίες πριν καταλήξετε σε κάποιο σχέδιο βαπτιστικών, γιατί μπορεί να θέλουν να δώσουν ένα ιδιαίτερο ύφος στην όλη τελετή. Π.χ. ρομαντικό με νεράιδες αν είναι κοριτσάκι, ναυτικό στυλ αν είναι αγοράκι, κ.ά. Ο στολισμός του ναού, καθώς και το σχέδιο και τα χρώματα στις μπομπονιέρες πρέπει να δένουν αρμονικά με τα ρούχα, τη λαμπάδα και τα μαρτυρικά.
Επίσης, λάβετε υπόψη την ηλικία που θα έχει το μωρό την περίοδο της βάπτισης, ώστε να του έρχονται σωστά τα ρουχαλάκια του. Κάποιοι νονοί επιλέγουν να αγοράζουν τα ρούχα ένα νούμερο μεγαλύτερα, ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να τα φορέσει και σε κάποιες άλλες περιστάσεις.
Σκεφτείτε ακόμη τις επιλογές σας ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Αν η βάπτιση γίνει αρχές Μαΐου με αρχές Ιουνίου ή το φθινόπωρο, πιθανόν να χρειαστεί να συμπληρώσετε τα βαπτιστικά με ένα ελαφρύ μπουφάν ή κάποια ζακετούλα για την περίπτωση που έχει ψύχρα την ημέρα της τελετής. Επίσης, καλό είναι να αφήσετε για το τέλος την αγορά των παπουτσιών, ειδικά αν το μωράκι είναι πάνω από ενός έτους, ώστε να του κάνουν σωστά στα ποδαράκια του.


Πηγή Μαρία Βόλλη yes kid

Δημοσίευση σχολίου

 
ΠΑΝΩ